In  NEWS,  week2

De freelance fantasie

By Roos @ Team Unicorn | juli 13, 2018

Flexibel werken, eigen baas, freelance, zzper…

is the romance real?

De freelance fantasie. Wat een f*cking droom: je eigen baas zijn. Jouw waarheid is jouw werk. Man, man, man, gewoon op een maandag beslissen om 11.00 te beginnen – of op een mooie dag naar het strand te vertrekken. Say what?! Dat willen we toch allemaal. En je krijgt verdorie prima per uur betaald, en betaalt ook nog eens minder belasting. It’s a freaking fairytale.

de freelance fantasie castle

Laten we zeggen dat dit niet altijd helemaal waar is. Er is altijd een andere kant van de medaille.

Maar, elk nadeel heeft een voordeel!

Werken als zelfstandige kan zowel emotioneel als financieel redelijk stressvol zijn. Allereerst, je moet continue op zoek naar nieuwe projecten. Speeddaten. Dat vind niemand leuk toch? Vooral in het begin is het lastig een netwerk op te zetten, werk bied zich niet zomaar aan. Het voordeel is wel, dat je nooit blijft hangen in een bepaalde hoek. Je bouwt een supergroot netwerk op en hallo: dan komen die opdrachten wel binnen.

Een tip: weet jezelf en jouw kwaliteiten goed te verkopen! Begin te vissen in jouw nabije omgeving. Dan gaat die bal wel rollen.

Meer over de freelance fantasie…

Financiële onzekerheid. Die term kent menig zelfstandige. Geen project betekent geen geld. Geen geld betekent… geen nieuwe schoenen deze maand. Maar: geen geld betekent ook creativiteit. Net zoals bij de Sims. Remember? Na het uitvinden van de rosebud knop was de lol er een beetje van af. Maak er een spannend avontuur van. Een dubbeltje op z’n kant.

What to do? Financiële zekerheid heeft alles te maken met een beetje plannen. Wees pro-actief in het vinden en inplannen van nieuwe projecten. Probeer een vaste opdrachtgever binnen te harken, dat zorgt voor een fijne basis. Jimmy Choo: here I come.

freedom shopping

Hoor je wel ergens bij?

Ahh dit klinkt wel heel zielig. Toch is het een klein beetje waar. Je werkt voor jezelf, dus je hebt vooral klanten en geen vast team om je heen. Natuurlijk kan je een vaste samenwerkingspartner hebben. Maar veel van de zelfstandigen projecthoppen er op los, en dan wordt bonden met een team vrij lastig.

But wait! Je kan het ook zo zien: niet iedereen zit te wachten op die vriendelijke collega’s die je beste vrienden moeten worden. Dat is die sociale verplichting die bij het presteren op de werkvloer hoort. Als zelfstandige kan je vast beter ‘nee’ zeggen tegen die ellendig frequente vrijdagmiddagborrels waar er keer op keer wordt gezeken over het onkundig management team.

Leve de vrijheid!

Als ‘echte millenial’ leven we voor vrijheid. Flexibel werken is wat we willen! Pak je spandoek erbij en we gaan de stad door.

Geef het door, flexibel gaat voor. Maar let wel op dat het beloofde freedom palace wat tochtige hoeken en gaten heeft.

Lees meer Team Unicorn artikelen op onze blog.

Wil jij ook zo een fijn Team Unicorn t-shirt bestellen, check het hier.